Szeretettel köszöntelek a Kölyökbázis közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kölyökbázis vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kölyökbázis közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kölyökbázis vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kölyökbázis közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kölyökbázis vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kölyökbázis közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kölyökbázis vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Fotó: Havran Zoltán |
Egy recept, s mellé tucatnyi jó tanács az ünnepi finomsághoz. Tojással együtt remek asztaldísz.
Húsvétkor a sonka és a tojás mellől a fonott kalács sem hiányozhat az asztalról. Azok számára, akik szeretnék otthon kipróbálni az ünnepi fi nomság elkészítését, íme egy recept, és néhány jó tanács Németh Józseftől, az MNGSZ hagyományőrző bizottságának elnökétől.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 15 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 1 citrom, só
Elkészítés: Az élesztőt egy kanál cukorral kevés langyos tejben elkeverjük, hozzáadunk két evőkanál lisztet, alaposan eldolgozzuk. Körülbelül fél órát langyos helyen kelni hagyjuk, majd elkeverjük a többi liszttel, az egész tojásokkal és a tojássárgákkal, a maradék tejben feloldott cukorral, csipetnyi sóval s reszelt citromhéjjal.
Dagasztani kezdjük, s a vajat apránként hozzáadva hólyagosra dolgozzuk. Letakarjuk, három-négy órát kelesztjük. Ha duplájára kelt a tészta, három részre osztjuk, egyforma vastag, hosszúkás darabokat sodrunk belőle, majd fonatot készítünk, s abból koszorút formázunk. Kivajazott formában vagy sütőlapon ismét hagyjuk kelni még fél órát, majd a tetejét megkenjük tojással, s előmelegített sütőben, 200 fokon készre sütjük.
Tippek
Íme a húsvéti hagyományok A húsvéti tojásról, valamint a nyúlról is köztudott, hogy a termékenység, az új élet születésének jelképe. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a népi hagyomány szerint Nagypéntek dologtiltó napnak számít. Aki komolyan veszi ezt az előírást, az kenyeret sem süt ilyenkor, mert úgy tartja a babona, hogy kővé válik. Érdemes viszont napfelkelte előtt megmosakodni friss kútvízzel, mert ez a népi hagyomány szerint megvéd a betegségektől. Sokan böjtölnek a húsvét előtti hat hétben, húshagyó keddtől. Ez azonban nem ajánlott annak, aki valamilyen egészségi problémával küzd, így például a cukorbetegeknek – hívta fel a figyelmet Ruttersmid Mária életmód-tanácsadó. Húsvét vasárnapja a tojásfestés, míg a hétfő a locsolkodás napja. Egyes vidékeken pedig még ma is él a vesszőzés szokása: a fiúk fűzfából készült vesszővel csapkodják meg a lányokat. Utóbbiak pedig „cserébe" szalagot kötnek a vesszőre, és borral vendégelik meg a legényeket. Nem is olyan rossz üzlet, ugye? S. R. |
Az összeállítást készítette: Harnos Zsuzsanna
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!