|
Gyermekétkeztetés: Edd meg, amit megfõztek
Az
új évszázad reformtáplálkozási módszerei, úgy tûnik, elérték a
közétkeztetésen belül a gyermekétkeztetést is. A menzákat a
Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség ellenõrizte, míg az iskolai büfék
korszerûsítésérõl az Országos Élelmiszerbiztonsági és
Táplálkozástudo-mányi Intézet (OÉTI) állított össze ajánlást.
Szinte mindenkinek van többnyire kellemetlen, de vicces emléke a
gyermekétkeztetés leglényegesebb helyszínérõl, a menzák mélyérõl. Mint
a legtöbb közoktatáshoz kapcsolódó tevékenységet, ezt az ágazatot is az
átláthatatlan és a kényszerbõl ésszerûtlen mûködés jellemzi. A
Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség tavaly október 27. és november 19.
között 81 közoktatási egységben végzett ellenõrzést, amelynek
eredményeit a múlt héten hozták nyilvánosságra. A fogyasztóvédelem a
tavalyi felmérés elõtt utoljára 1998-ban vizsgálta az önkormányzati,
alapítványi és egyházi üzemeltetésû közétkeztetés helyzetét,
színvonalát. Az akkor megállapított fõbb hiányosságok a következõk
voltak: lejárt fogyaszthatósági vagy minõségmegõrzési idejû alapanyagok
felhasználása, szakosítatlan tárolás, mûködési engedély, szakképesítés
hiánya. A jelenlegi és a korábbi vizsgálat között ugyan hosszú idõ telt
el, és közben több közétkeztetést is érintõ jogszabály változott, a
hiányosságok azonban továbbra is hasonlóak.
A legfrissebb vizsgálatok nyomán a legmagasabb kifogásolási arány
(100 százalék) Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén,
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a fõvárosban volt. A legkedvezõbb
körülmények között Hajdú-Bihar megyében étkezhetnek a gyerekek, mert az
ellenõrzött egységek "mindössze" 20 százalékában kellett valamilyen
szabálytalanság miatt intézkedniük a felügyelõknek.
A hiányosságok alapvetõ okaira többféle magyarázat van, a mûködési
rendszer azonban sok mindenre fényt derít. A gyermekétkeztetés jelenleg
kétféleképpen történik: költségvetési irányítás alatt és vállalkozások
keretében. Román Péter, a Junior Vendéglátó Rt. cégvezetõje és a Magyar
Vendéglátó Szövetség alelnöke elmondta: "A tevékenység eléggé
szabályozatlan. Létezik minisztériumi rendelet, amelynek a végén,
mellékletben, ajánlás formájában adják meg a tudományosan kiszámolt
tápanyagszükségleteket (lásd a táblázatot), de természetesen ez sem
kötelezõ érvényû. Igaz, a megrendelõk az ajánlásban megadott értékeket
elvileg számon kérik. Az önkormányzatok a gyermekétkeztetési
tevékenységet közbeszerzési pályázat útján látják el, de ezeknek a
pályázatoknak jelentõs hányada csak az ár függvényében határozza meg,
ki a nyertes. Nyilván mindenki lefelé szorítja az árat, és így az
ajánlásban megadott tápanyagszükséglet már nem teljesíthetõ." Egy ételadag ára 180-540 Ft között mozog, de ezek a számok inkább
megtévesztõk, mert számtalan, egységes arányokkal ki nem fejezhetõ
körülmény határozza meg. Arra a kérdésre, hogy az önkormányzatok a
késõbbiekben ellenõrzik-e a nyertes pályázó vállalt feltételeit, Román
Péter elmesélt egy esetet. A Junior mint a fõvárosi gyermekétkeztetés
50 százalékát ellátó vállalat egy szembetûnõen teljesíthetetlen nyertes
pályázat ár/minõség hányadosát kifogásolta. Azt kívánták elérni, hogy
az önkormányzat vizsgálja meg a pályázatban foglaltak
teljesíthetõ-ségét. Minden bírói fórumon végigvitték kifogá-sukat, s
azt a választ kapták, hogy a megrendelõ, jelen esetben az önkormányzat,
nem köteles vizsgálni a teljesíthetõséget. Ne feledjük, ez a játék
esetünkben a gyerekek mindennapi étkezésérõl, egészségérõl szól. A
Junior cégvezetõje azt is elmondta, hogy elõfordul a következõ
pedagógusi hozzáállás is, "ha énnekem jó volt annak idején a
pörkölt-nokedli, akkor ezeknek a kölyköknek is jó lesz".
A tárgykörben a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség vizsgálata a
következõket állapította meg: az élelmezésvezetõknek komoly gondot
jelent az óvodás kor feletti korcsoportonkénti energia- és
tápanyagajánlások teljesítése, mert a fõzõkonyhákon nem vagy nehezen
biztosítható a különbözõ korosztályonkénti ételkészítés. Ennek egyetlen
módja az lenne, ha a tálalásnál lehetõség volna az eltérõ adagolások
biztosítására, de adagolásbeli különbségeket sem a korábbi
vizsgálatoknál, sem az ideinél - egy-egy esetet kivéve - nem
tapasztaltak. De a közétkeztetés nem csak a megfelelõ tápanyag
bevitelérõl szól, az életminõség javításáról is. "Az oktatási-nevelési
intézményekben az egy fõre jutó étkezési idõ rövidsége nem kedvez a
helyes táplálkozási gyakorlat és az étkezési kultúra iránti igény
kialakulásának" - állapítja meg jelentésében a Fogyasztóvédelmi
Fõfelügyelõség, ráadásul míg Nyugat-Európában az iskola központi helye
az étkezõ, nálunk a menzák általában az alagsorban lapulnak, kopott
bútorokkal, étkészletekkel várják a diákokat. Baranya megye egyik
iskolájában például még mindig az a gyakorlat, hogy csak a tanárok
étkezõasztalán van terítõ. A jövõre nézve az sem reménykeltõ, hogy a tavalyi EU-pályázatokon
egyetlen hazai közüzemi konyha sem kapott támogatást konyhai
berendezések korszerûsítésére, új technológiák alkalmazására, továbbá
hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv életminõség-javításról szóló
fejezetében a korszerû táplálkozást nem is említik. Pedig akadnak jó
példák és kezdeményezések. 1992-94-ben az OÉTI egy sikeres pályázat
után a Junior Rt.-vel közösen két "modell iskolában" próbálta ki a
korszerû és kulturált gyermekétkeztetés lehetõségeit. Greiner Erika, az
OÉTI fõosztályvezetõ fõorvosa elmondta: a gyerekek testi és szellemi
fejlõdését, biokémiai paramétereit nézték a vizsgált idõszakban és
összességében elmondható, hogy azoknál a gyerekeknél, akik részt vettek
a programban, jobb eredmények születtek. Azt is meglepve tapasztalták,
hogy a korszerû ellátás nem került sokkal többe, mint a hagyományos,
viszont a szervezés tekintetében jóval több figyelmet követelt. De a
kezdeményezés nem ezért nem folytatódott, hanem mert az önkormányzatok
forráshiányra hivatkozva kifaroltak a gyermekek korszerû étkeztetésének
ügyébõl.
Úgy tûnik, a menzákon egyelõre - elsõsorban a pénzhiány miatt -
marad a paradicsomos hús, a szociobrutál hangulat, marakodások a
konyhás nénikkel. A változás azonban, ha nem is az iskolai étkezdében,
elkezdõdött. Nemrégiben látott napvilágot az a javaslat, amely az
iskolai büfék ételválasztékát kívánja korszerûsíteni. A tanulmány
elkészítésére az Egészségügyi Minisztérium kérte fel az OÉTI-t. A
dokumentum ajánlásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy milyen
ételeknek nem kellene szerepelniük egy iskolai büfé kínálatában, és
mivel lenne érdemes pótolni ezeket.
Természetesen a cukros, szénsavas üdítõk, a chipsek, a csokik és a
cukrászsütemények, a kolbászos, rántott húsos szendvicsek kerültek a
"nem ajánlott" kategóriába. A javaslat szerint az éhes diákság többek
között a jövõben rostos gyümölcs- és zöldségleveket inna, réteseket és
töltött pékárukat fogyasztana, a szendvicsek alapanyaga korpás vagy
magvas zsömle és kifli lenne elhagyhatatlan zöldséggel, míg a csokit és
a cukrot a müzliszeletek, az aszalt és a friss gyümölcsök pótolnák, a
chipsfüggõ gyerekeket pedig puffasztott gabonaszeletekkel, extrudált
kenyerekkel és pattogatott kukoricával kellene "kezelni".
Az egyik budapesti középiskola büfése szerint az ajánlás
egyrészrõl üdvözlendõ, másrészrõl kivitelezhetetlen. "Ez a tanulmány
nem foglalkozik a gyakorlattal - mondta. - A HACCP (az EU higiéniás
szabályzata, élelmiszer-biztonsági rendszer, amely az élelmezés
területén a fogyasztók biztonságát hivatott szolgálni az élelmiszert
elõállító önellenõrzése által - C. B.) rendelkezéseivel nehezen
összehangolható javaslatokat tesz, például a megmosott zöldség és más
egyéb tárolására az iskolai büfék kis alapterületük miatt eleve
alkalmatlanok. Különben pedig hiába rakunk évek óta zöldséget a
szendvicsekbe, a legtöbb gyerek elsõ mozdulata, hogy a kukába vágja. A
rekordot egy salátalevél érte el: fél évig tapadt az iskola ablakára,
mert a takarítók nem érték el a célzott dobás magasságát."
Greiner Erika reméli, hogy a büfés által elmesélt állapotokon
idõvel változtatni lehet. A fõorvos asszony szerint a javaslat
útmutatóval szolgál arra nézve is, hogy a program, megfelelõ higiénés
szemlélet mellett, hogyan valósítható meg. "Természetesen több
odafigyelést igényel a büfé üzemeltetõje részérõl, szükség esetén akár
némi anyagi ráfordítást is. Módosítania kell a már kiépített HACCP
rendszerét is. De ez a pluszfeladat meg kell hogy érje, ha gyermekeink
egészségérõl van szó." A javaslatok és a megvalósításukhoz kínált lehetõségek persze
nemcsak úgy pattantak ki a minisztériumi illetékesek fejébõl, a
háttérben ijesztõ felmérési eredmények állnak. A középiskolai diákság
egy része ugyanis ütemesen és egyelõre megállíthatatlanul hízik, és
valószínûleg nem a menzai koszttól. Persze - okoskodhatnánk -,
elsõsorban nem az étkezési szokásokkal van a baj, hanem az ellustult,
mozgás nélküli életmóddal. Számon kérhetnénk, mi történt az iskolai
tömegsporttal, a sport - nem a versenysport! - mint a mindennapi élet
része miért nem kap nagyobb hangsúlyt a közoktatásban?
Kundra Annától, az Oktatási Minisztérium (OM) sajtóreferensétõl
megtudtuk, hogy az OM is érzékeli a középiskolások korszerûtlen
életmódját. Az Egészségügyi Minisztériummal karöltve tárcaközi
bizottságot hoztak létre, amely a gyermekétkeztetés javításán túl az
életvitel változtatására is hangsúlyt helyez. "Az OM is ismeri azoknak
a méréseknek az eredményét, amelyek megerõsítik, hogy sajnos a
középiskolások sporthoz való viszonya nem túl kedvezõ. Országos
tendencia, hogy a serdülõkor elérése után csökken a diákok fizikai
aktivitása."
Az iskolákban nincs szervezett tömegsport. A diákok a tanítás után
általában tanári felügyelet és irányítás nélkül rohangálhatnak az
iskolaudvaron, mert a tornatermet többnyire nem használhatják, noha a
közoktatásról szóló törvény 52. § (9) bekezdése kimondja: "az iskola
köteles megteremteni a tanulók mindennapi testedzéséhez szükséges
feltételeket." Az OM és az Egészségügyi Minisztérium összefogása mintha ennek a
paragrafusnak kívánna nyomatékot adni, a korszerû étkezési javaslatok
mellé más ajánlásokat is megfogalmaztak. Az Egészségügyi Minisztérium
álláspontját Somhegyi Annamária összegezte: "Az ember szabad döntése,
hogy saját egészségét védõ vagy romboló módon éli-e mindennapjait. Az
azonban nyilvánvaló, hogy a gyermekekért a felnõttek viselik a
felelõsséget, ezért különösen fontos, hogy az óvodákban és iskolákban
minél hatékonyabban segítsük elõ a gyermekek egészségét szolgáló
tennivalókat. Ezek négy alapfeladatban foglal-hatók össze: egészséges
táplálkozás, a szakmai kritériumoknak megfelelõ napi testmozgás, az
egészségtan oktatása és a gyermekek egészséges személyiségfejlõdésének
elõsegítése." Hogy ezekkel az ajánlásokkal az iskolák mit tudnak kezdeni,
hogyan valósíthatók meg, arra nincsen válasz. A cél kívánatos és
magasztos, de az iskolák anyagi, szervezeti lehetõségeivel egyelõre még
köszönõ viszonyban sem áll.
Czifrik Balázs
Napi energia- és tápanyag-beviteli ajánlás csoportos étkeztetés számára
|
1-3 év |
4-6 év |
7-10 év |
11-14 év |
15-18 év |
|
Energia (kJ) |
5 643 |
7 106 |
9 196 |
10 450 |
10 868 |
|
(kcal) |
1 350 |
1 700 |
2 200 |
2 500 |
2 600 |
Összes fehérje (g) |
43 |
54 |
70 |
79 |
82 |
|
Fehérjeenergia (%) |
13 |
13 |
13 |
13 |
13 |
|
Összes zsír (g) |
44 |
55 |
71 |
81 |
84 |
|
Zsírenergia (%) |
30 |
30 |
30 |
30 |
30 |
|
Összes szénhidrát (g) |
188 |
236 |
306 |
348 |
361 |
|
Szénhidrát-energia (%) |
57 |
57 |
57 |
57 |
57 |
|
Hozzáadottcukor-energia (%) |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
|
Koleszterin (mg) |
135 |
170 |
220 |
250 |
300 |
|
Czifrik Balázs
|
|
Kommentáld!