Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Egyeztetnek a gyermekétkeztetés normatívájáról: biztos, hogy csökken, de az is, hogy nem annyival, mint amennyivel azt tervezték.
A hét elején a Gyermekszegénység Elleni Programiroda nevében Ferge Zsuzsa levélben hívta föl a figyelmet arra, hogy a költségvetési törvénytervezetből kiolvasható számok szerint az intézményi gyerekétkeztetésre szánt pénz jövőre harmadára, vagyis 65 ezer forintról 22500-ra csökken. A legszegényebb településeknek pótolnák a kieső pénzt: az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok ezért továbbra is a korábbi színvonalon biztosíthatnák a gyermekétkeztetést.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke tegnap a gyermekétkeztetésre szánt pénz csökkentéséről azt mondta: a költségvetés számainak tervezésénél azt gondolták, a gazdagabb önkormányzatok megtehetik, hogy a hiányzó pénzt egyéb forrásaikból teremtsék elő.

- Elvi gondom van a normatíva csökkentésével. A feladat, azaz a gyermekétkeztetés kötelező, és nem azon múlik, gazdag-e az önkormányzat vagy sem. Az állam megrendeli a feladatokat az önkormányzatoktól, és a minőséget is elvárja. Csak épp nem biztosítja hozzá az elegendő pénzt - ez már a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége főtitkárának véleménye. Zongor Gábor szerint azzal az érveléssel is baj van, hogy a gazdagabb önkormányzatoknak vannak átcsoportosítható forrásaik. Csakhogy ezek számos normatívára nem jogosultak.
Látszólag érthetetlen a szándék: miért épp a gyermekétkeztetésen kéne drasztikusan vágni, miközben az ettől remélt bevétel - 12 milliárd forint - ezt önmagában nem indokolná. Az értelmezéshez föl kell idézni egy korábbi, az MSZP-vel folytatott egyeztetéseken elbukó javaslatot, amelyből kiviláglik a szándék: a rászorultsági elv érvényesítése.

A 900 ezer érintett gyerek fele kap étkezési támogatást. Körülbelül 200 ezren semmit nem fizetnek, a többiek 50 százalékos kedvezményt kapnak. Ez utóbbit a három- vagy többgyermekes családok automatikusan megkapják, függetlenül attól, hogy a szülők mennyit keresnek. Az el nem fogadott javaslat a jobb módú szülők térítési díját emelte, az étkezésre szánt normatívát változatlanul hagyta volna.

A kormány a rászorultság elvének érvényesítését szeretné az önkormányzatokra testálni, de erre képtelenek lesznek, hiszen az jogszabály-módosítással járna, amire kevés az esély: az ötvenszázalékos kedvezmény továbbra is automatikusan jár majd a három- vagy többgyermekes családoknak. Mindenesetre az elképzelés, jelesül a normatíva harmadolása, tarthatatlan. Megbízható forrásból úgy értesültünk: egészen bizonyos, hogy a gyermekétkeztetési normatívát a tervezettnél csekélyebb mértékben csökkentik

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

MONITOR Magazin
2009. szeptember 22.

Ferge Zsuzsa: változtasson a kormány a tervezett megszorításokon

"A csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat” – írta a szociólogus a miniszterelnöknek. Ha kell, vegyenek el a közmunkaprogramból...

Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - írta Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében.

"A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít" - állítja Ferge: "eleve vesztésre állnak" a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.

A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő. Még az azonos veszteségek - például a családi pótlék értékvesztése - sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések.

A két intézkedés módosításának ellentétele "bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony" - fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat - írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa. Mti

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

MR1 Kossuth Rádió
Dátum: 2009-04-08 12:25:04

Az SZDSZ enyhítene a Bajnai-csomagon


A szabad demokraták enyhítenék a kijelölt miniszterelnök szociális csomagját és Ferge Zsuzsa szociológus is változtatásokat sürget.



A rászorultság elvét akarja hangsúlyosabban érvényesíteni az SZDSZ Bajnai-féle megszorító csomagban – mondja Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. Éppen ezért szociális szempontból módosítani kell. Bár korábban éppen a liberális párt hangoztatta, hogy ők sem tudnának szigorúbbak lenni a kormányfőjelöltnél, Horn Gábor most módosításról beszél, például a családi pótlék rendszerében. Hangsúlyozta: nem azt akarják, hogy a kiadási oldal növekedjen, de a válság miatt úgy kell végrehajtani a megszorító csomag programját, hogy a legrosszabb helyzetben lévő társadalmi csoportok kapjanak lehetőséget bizonyos kompenzációkra, nekik ugyanis már nincsenek tartalékaik. Erre konkrét javaslatokat tettek Bajnai Gordonnak.



A szociális megszorítások kapcsán Ferge Zsuzsa szociológus is ajánlatot fogalmazott meg Bajnai Gordon kormányfő-jelöltnek. Ebben azt írja, hogy a válságkezelés számos, a gyermekes családokat érintő lépését összeférhetetlennek tartja a nemzeti stratégiával. Javaslata szerint az egy gyermekesek legkevésbé veszélyeztetett csoportjánál ideiglenesen felfüggesztenék a családi pótlékot. A részletekről szerettük volna megkérdezni Ferge Zsuzsa szociológust, de eddig nem tudtuk elérni.


Gazdagh Bernadett

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Retro Rádió
2009-09-22 06:14

Ferge Zsuzsa: változtasson a kormány a tervezett megszorításokon

Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében."

A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít" - írta Ferge Zsuzsa a hétfő este az MTI-hez is eljuttatott levelében.

(MTI)

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Gazdasági Rádió
MTI, Gazdasági Rádió, 2009. szeptember 22. 06:24

Ferge odaszólt Bajnainak - a szegények "eleve vesztésre állnak"



Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében.


"A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít" - írta Ferge Zsuzsa a hétfő este a távirati irodához is eljuttatott levelében, megjegyezve, hogy "eleve vesztésre állnak" a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.

A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő - írta.

Még az azonos veszteségek - például a családi pótlék értékvesztése - sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések - tette hozzá.

A két intézkedés módosításának ellentétele "bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony" - fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat - írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa.

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Hírmutató

Ferge Zsuzsa enyhítené a kormány szorítását


Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesítettek normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében.

2009. szeptember 21. 22:02

A cikk folytatása... FigyelőNet



Kapcsolódó hírek:
Változtatna a megszorításokon a szociológus [HírExtra] szept. 21. 23:15
Beláthatatlan következmények Ferge Zsuzsa nyomatékos kérése Bajnaihoz [Magyar Nemzet Online] szept. 21. 22:26
Ferge Zsuzsa: változtasson a kormány a tervezett megszorításokon [Népszava] szept. 21. 22:15
Ferge Zsuzsa enyhítené a kormány szorítását [FigyelőNet] szept. 21. 22:02
"Nyomatékos igényt" fogalmazott meg Bajnainak Ferge Zsuzsa [STOP ] szept. 21. 21:59
Ferge: enyhíteni kell a tervezett megszorításokon [Metropol] szept. 21. 21:5

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Magyar Nemzet Online

Beláthatatlan következmények – Ferge Zsuzsa nyomatékos kérése Bajnaihoz
2009. szeptember 22. 00:26

MNO

Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét – fogalmazott meg „nyomatékos igényt” Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében.
„A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít” – írta Ferge Zsuzsa a hétfő este az MTI-hez is eljuttatott levelében, megjegyezve, hogy „eleve vesztésre állnak” a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.



A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő – írta. Még az azonos veszteségek – például a családi pótlék értékvesztése – sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések – tette hozzá.



A két intézkedés módosításának ellentétele „bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony” – fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.



A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat – írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa.

(MTI)

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Hírstart


"Nyomatékos igényt" kapott Bajnai
Piac és Profit Tegnap 13:20 Gazdaság
Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MT…

Ferge Bajnainak: beláthatatlan következmények – búcsú a gyermekszegénység elleni programtól?
Gondola.hu Tegnap 07:54 Belföld
"A csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat” – írta a szociólogus a miniszterelnöknek. Ha kell, vegyenek el a közmunkaprogramból...

Változtatna a megszorításokon a szociológus
HírExtra 09.09.21 23:15 Belföld
Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus.

Beláthatatlan következmények – Ferge Zsuzsa nyomatékos kérése Bajnaihoz
MNO 09.09.21 22:26 Belföld
Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét – fogalmazott meg „nyomatékos igényt” Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA…
Ferge Zsuzsa: változtasson a kormány a tervezett megszorításokon
Népszava 09.09.21 22:15 Belföld

Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA T…


Ferge Zsuzsa enyhítené a kormány szorítását
FN.hu 09.09.21 22:02 Belföld
Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesítettek normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg „nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az M…

Ferge Zsusza: a szegények, a munkanélküliek eleve vesztésre állnak
Híradó 09.09.21 22:01 Belföld
A szociológus a miniszterelnöknek írt levelében azt kérte, változtasson a kormány a tervezett megszorításokon


"Nyomatékos igényt" fogalmazott meg Bajnainak Ferge Zsuzsa
Stop 09.09.21 21:59 Belföld
Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA T…

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Stop. Propeller
2009. szeptember 22.

"Nyomatékos igényt" fogalmazott meg Bajnainak Ferge Zsuzsa


Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében.

"A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít" - írta Ferge Zsuzsa a hétfő este az MTI-hez is eljuttatott levelében, megjegyezve, hogy "eleve vesztésre állnak" a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.

A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő - írta.

Még az azonos veszteségek - például a családi pótlék értékvesztése - sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések - tette hozzá.

A két intézkedés módosításának ellentétele "bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony" - fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat - írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa.



Forrás: MTI

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

FIDESZ.Hu / Hírek
2009. szeptember 22., 00:27

Ferge Zsuzsa levelét megírta


"Eleve vesztésre állnak" a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.



A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő.

Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett nyílt levelet Ferge Zsuzsa szociológus.
(MTI)

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

FIGYELŐNET
2009. szept. 22. kedd

Ferge Zsuzsa enyhítené a kormány szorítását


Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesítettek normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében.



"A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít" - írta Ferge Zsuzsa a levelében, megjegyezve, hogy „eleve vesztésre állnak" a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.



A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő - írta.


Beláthatatlan következmények


Még az azonos veszteségek - például a családi pótlék értékvesztése - sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések – tette hozzá.



A két intézkedés módosításának ellentétele „bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony" - fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.


Koncentráltan


A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat - írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa.

2009. szeptember 21. 22:02 | FN.hu, MTI

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Gondola
09. szept.22.

Ferge Zsuzsa: változtasson a kormány a tervezett megszorításokon


Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében. "A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít" - írta Ferge Zsuzsa a hétfő este az MTI-hez is eljuttatott levelében. Megjegyezve, hogy "eleve vesztésre állnak" a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs. A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő - írta.

Még az azonos veszteségek - például a családi pótlék értékvesztése - sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések - tette hozzá.

A két intézkedés módosításának ellentétele "bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony" - fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat - írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa.



MTI | 2009. szeptember 21. 21:52

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

METROPOL.HU
MTI | 2009-09-21 21:51


Ferge: változtatni kell a tervezett megszorításokon


Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg „nyomatékos igényt” Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében.

„A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít” - írta Ferge Zsuzsa a hétfő este levelében, megjegyezve, hogy „eleve vesztésre állnak” a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.

A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő - írta. Még az azonos veszteségek - például a családi pótlék értékvesztése - sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések - tette hozzá.

A két intézkedés módosításának ellentétele „bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony” - fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat - írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Gong Rádió - Belföld
2009. szeptember 21. hétfő

Ferge Zsuzsa: változtasson a kormány a tervezett megszorításokon


Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében. "A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít" - írta Ferge Zsuzsa a hétfő este az MTI-hez is eljuttatott levelében.
Megjegyezve, hogy "eleve vesztésre állnak" a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs. A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő - írta.

Még az azonos veszteségek - például a családi pótlék értékvesztése - sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések - tette hozzá.

A két intézkedés módosításának ellentétele "bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony" - fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat - írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa.



(MTI)

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Piac&Profit - Társadalom
2009. Szeptember 22. 13:20 | MTI

"Nyomatékos igényt" kapott Bajnai


Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében.

"A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít" - írta Ferge Zsuzsa a hétfő este az MTI-hez is eljuttatott levelében, megjegyezve, hogy "eleve vesztésre állnak" a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.
A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő - írta.
Még az azonos veszteségek - például a családi pótlék értékvesztése - sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések - tette hozzá.
A következmények beláthatatlanok
A két intézkedés módosításának ellentétele "bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony" - fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat - írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa.

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Hírextra.hu
2009. szeptember 21. hétfő 23:15 - HírExtra

Változtatna a megszorításokon a szociológus

Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében.

"A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít" - írta Ferge Zsuzsa a hétfő este az MTI-hez is eljuttatott levelében, megjegyezve, hogy "eleve vesztésre állnak" a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.

A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő - írta.

Még az azonos veszteségek - például a családi pótlék értékvesztése - sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések - tette hozzá.

A két intézkedés módosításának ellentétele "bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony" - fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat - írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa.


Forrás: MTI

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

MTV Híradó

Ferge Zsuzsa: a szegények, a munkanélküliek eleve vesztésre állnak
2009. szeptember 21. 22:01


A szociológus a miniszterelnöknek írt levelében azt kérte, változtasson a kormány a tervezett megszorításokon.
Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében.

"A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít" - írta Ferge Zsuzsa a hétfő este az MTI-hez is eljuttatott levelében, megjegyezve, hogy "eleve vesztésre állnak" a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.
A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő - írta a szociológus.

Még az azonos veszteségek - például a családi pótlék értékvesztése - sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések - tette hozzá.

A két intézkedés módosításának ellentétele "bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony" - fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat - írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa.

Forrás: hirado.hu/MTI

Válasz

Kovács Istvánné Mária Magdolna üzente 14 éve

Népszava Online - Belpolitika 2009.09.21. | 22:15:40

Ferge Zsuzsa: változtasson a kormány a tervezett megszorításokon

Nyomatékos igény


Ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét - fogalmazott meg "nyomatékos igényt" Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levelében Ferge Zsuzsa szociológus, az MTA Társadalomkutató Központjának gyermekszegénység elleni programja nevében.

"A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít" - írta Ferge Zsuzsa a hétfő este az MTI-hez is eljuttatott levelében, megjegyezve, hogy "eleve vesztésre állnak" a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.

A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő - írta.

Még az azonos veszteségek - például a családi pótlék értékvesztése - sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések - tette hozzá.

A két intézkedés módosításának ellentétele "bármi lehet, akár azon közmunkákra tervezett növekmény csökkentése is, amelyeknek társadalmi és gazdasági hatékonysága minden információ szerint rendkívül alacsony" - fogalmaz, annak a véleményének adva hangot, hogy a bírált intézkedések hatására az eddig is rosszul ellátott gyermekek helyzete tovább fog romlani, és létszámuk is emelkedik majd.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken, ahol eddig is halmozódtak a hiányok, különösen erősen, koncentráltan fognak megjelenni a kedvezőtlen hatások, erősítve a települések közötti szakadékokat. Mindemellett a csökkenő társadalmi szolidaritás légkörében a nyomorban élők megfosztása utolsó erőforrásaiktól beláthatatlan társadalmi és politikai következményekkel járhat - írta a kormányfőnek Ferge Zsuzsa.

MTI

Válasz